Capusele sunt inamici de temut, atat pentru oameni, cat si pentru animale. Pe langa faptul ca provoaca senzatii neplacute , capusele pot transmite si anumite boli care pot provoca anemie, si in cel mai rau caz paralizie. Capusele sunt paraziti antropozi care se hranesc cu sangele gazdei unde se ataseaza. La caini si la alte animale, capusele se ataseaza de obicei in zonele unde exista mai putin par, intre degete, interiorul urechilor sau in pliurile blanurilor.
Toate speciile de capuse trec prin anumite stagii de dezvoltare si anume: ou, larva, nimfa si adult. In toate stagiile prin care trec in afara de ou, capusele au nevoie de sange pentru a se hranii, de aceea isi cauta o gazda cat mai repede, pentru a se atasa. Pentru combaterea acestora exista in comert diferite solutii de dezinsectie capuse care sunt foarte eficiente si duc la exterminarea rapida a acestora. In functie de specie, capusele pot trai de la cateva luni pana la cativa ani. In general capusele sunt atrase de miscare si caldura, si se ataseaza de cele mai multe ori pe animale, in special pe caini. Acestea se ascund de obicei in iarba inalta sau in zone impadurite, unde astepta o victima pentru a se atasa.
Cum precizam mai sus combaterea acestora se face cu ajutorul unor solutii speciale de dezinsectie capuse sau cu ajutorul unui tratament profesional al unei firme specializate de dezinsectie.