Capusele sunt insecte foarte periculoase ce se hranesc cu sange cald. Acestea pot fi distruse prin strivire, sau cu ajutorul firmelor de dezinsectie capuse care fac tratamente cu insecticide puternice. Capusele transmit boli foarte periculoase ca : boala Lyme, tularemia si diferite tipuri de febre infectioase si hemoragice care in cele mai grave cazuri pot provoca moartea. Acestea isi depun ouale odata cu muscatura, imperecherea avand loc numai pe gazda. Capusele traiesc in zone cu iarba inalta, agatandu-se de orice vietuitoare ce are sange cald. Deplasarea acestora este foarte greoaie si isi schimba foarte rar habitatul.
Capusele isi identifica victimile dupa caldura corporala, agatandu-se pe gazde de pe firele lungi de iarba sau garduri. Atacurile acestora sunt in general atunci cand se inregistreaza incalzirea brusca a vremii. Acestea sfasie cu ajutorul mandibulei epiderma infingandu-si un dinte in fluxul sanguin, hranindu-se si inmultindu-se in aceelasi timp. Capusele isi depun ouale in organsimul parazitat in timp ce se hranesc, iar dupa aproximativ o saptamana acestea parasesc gazda. Combaterea acestora poate fi uneori dificila in cazul in care se afla intr-un numar foarte mare.

Tratamentul de dezinsectie capuse se face in primul rand prin intretinerea vegetatiei care nu trebuie sa fie foarte inalta ( iarba). Dezinsectia se face prin aplicarea substantelor cu ajutorul unei  pompe, prin pulverizare, insecticidul  patrunzand  chiar si in cele mai neaccesibile locuri. Este indicat ca insecticidul sa fie aplicat si pe zonele de vegetatie invecinate, deoarece acest lucru poate duce la eradicarea totala a acestora daunatori atat de periculosi. In cazul in care sunt infestate animalele, substantele nu vor fi aplicate direct pe acestea. Pentru animale se vor folosi substante speciale  pentru combaterea capuselor recomandate de un doctor veterinar. Tratamentul de dezinsectie capuse trebuie facut doar unde vegetatia nu este inalta. In cazul in care iarba este inalta, insecticidul nu va ajunge la baza solului, unde de obicei se ascund capusele.

Pentru prevenirea si combaterea acestora este indicat sa apelati o o firma specializata de dezinsectie capuse, deoarece acestia au toate cunostintele necesare distrugerii intr-un mod cat mai eficient a acestora.