Capusele sunt printre cei mai de temut inamici pentru oameni, cat si pentru animale. Acestea proavoaca senzatii foarte neplacute si pot transmite foarte multe boli care pot cauza anemie, iar in cele mai rau caz paralizie. Atunci cand se constata aparitia unei capuse trebuie luate imediat masuri, iar in cazul in care acestea se gasesc intr-un numar foarte mare trebuie sa apelati la o firma care face dezinsectie capuse, deoarece acestia au solutii foarte eficiente impotriva acestora.

In cele ce urmeaza o sa va dam o serie de informatii utile despre riscurile, prevenirea si indepartarea capuselor. Acestea sunt paraziti antropozi care se hranesc cu sangele vietuitoarelor de care se ataseaza. La animalele de companie in special la  cainii capusele se ataseaza de obicei pe zonele care au mai putin par, intre degete, interiorul urechilor si in pliurile blani. Capusele trec prin patru etape de viata( ou, larva, nimfa, adult. Indiferent in ce stadiu de viata se afla, in afara de ou, acestea au nevoie de o “gazda” pentru a se hrani. Acestea pot trai in functie de specie,de la cateva luni la cativa ani, iar femelele pot depune mii de oua odata. Capusele sunt in general atrase de miscare si caldura, atasandu-se de cele mai multe ori de mamifere. Se ascund pe plantele din zonele impadurite sau in iarba inalta unde isi astepta cu rabdare viitoarea “victima”

Nu chiar toate speciile de capuse transmit boli, insa este recomandat ca atunci cand se constata aparitia unui astfel de parazit, trebuie sa luati imediat masuri pentru combaterea acestora. Cum precizam aceste capuse pot fi indepartate foarte simplu de pe caini sau de pe piele cu ajutorul unei pensete sau cu ajutorul unui instrument special. Capusa trebuie apucata cat mai aproape de punctul de care sa atasat fara sa o striviti sau sa o stoarceti. Daca se gasesc intr-un numar foarte mare trebuie neaparat sa apelati la o firma de dezinsectie capuse pentru a le combate.