dezinsectie-gandaci-bucatarieGandaci de bucatarie sunt insecte ce fac parte din ordinul Blattaria, ordin ce are in componenta aproximativ 4500 de specii. Insa doar patru specii dintre acestea sunt cel mai des intalnite in locuintele unde traim si prin imprejurimile acestora. Aceste insecte sunt foarte daunatoare deoarece pot provoca foarte multe pagube economice, insa pot transmite si anumite boli foarte periculoase. Acesti gandacii de bucatarie se adapteaza foarte repede la orice situatie si in orice spatiu unde este cald si gaseste  hrana. In anul 1980 sa gasit o metoda foarte eficienta pentru combaterea acestora alcatuita din substante zaharoase care erau pe post de momeala ametecate cu diferite otravuri cu actiune lenta. Modul acesta de combatere a gandacilor de bucatarie a fost eficient doar cativa ani pana sa constatat ca nu isi mai face efectul asupra acestor gandaci de bucatarie. Cercetatori in domeniu precizeaza ca acesti gandaci de bucatarie evoluind au invatat sa evite momelile dulci si au reusit sa isi modifice biochimia organismului, astfel incat zaharul sa le fie neplacut la gust.

Un lucru uimitor este ca femelele nu au nevoie de masculi pentru a se reproduce. Acestea pot face intre 40-60 de oua fiind capabile de partenogeneza( reproducere fara ajutorul unui partener mascul).  Cercetatorii au descoperit ca gandaci de bucatarie sunt extrem  de rezistenti la nivele foarte mari de radiati,  acestia rezistand datorita celulelor care se divid mult mai incet decat cele ale oamenilor, timp in care organismul acestora are timp sa repare leziunile produse de radiati la nivelul lor ADN. Gandaci de bucatarie pot rezista pana la sapte minute fara sa respire. Cercetatori cred ca prin tinerea respiratiei acestia isi reduc pierderile de apa in timpul perioadelor secetoase. Datorita acestui lucru gandacii de bucatarie  pot evita si anumite substante toxice. Insa odata cu evolutia lor au evoluat foarte mult si tehnicile de prevenire si combaterea a acestora.

Au aparut foarte multe solutii foarte eficiente care au fost testate pe acestia si au avut un succes foarte mare. Multe din aceste substante sunt ecologice si nu pot afecta in nici un fel sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator.